Historien

Foreningen blev stiftet med navnet ”Julespareforeningen af 1912” af en gruppe telegrafister på den daværende Hovedtelegrafstation på Købmagergade i København i 1912. I spidsen for initiativet stod telegrafist Magnus Christian Schmidt.


Formålet med foreningen var, at der på kollegialt basis af de ikke alt for højtlønnede telegrafister, blev sparet op til at imødegå de ekstra omkostninger, som alle havde (og har) omkring jul [1]. Renter af opsparingen (det fik man dengang) blev sat til side med henblik på at købe sommerhusgrunde og opføre ferieboliger til gavn for medlemmerne.


De sammensparede renter og andre beløb, som blev skaffet gennem forskellige former for fundraising, førte til at foreningen i 1920 kunne opføre sit første sommerhus på Jyderup Lyng på Vej 8 nr. 3. Huset fik navnet ”OK” (telegrafisters kortfattede erklæring om enighed).


I 1927 opførte foreningen sit andet hus ”Prik” på Vej 7 nr. 2.


I 1933 opførtes på Vej 10 nr. 13 huset ”MCS” (navnet er initialerne på foreningens stifter Magnus Christian Schmidt).


I 1937 kom huset ”DTF” til på Vej 11 nr. 7 (navnet skal minde om den for længst ophørte fagforening Dansk Telegraf Forening, som før sit ophør omkring 1930, eftergav foreningen et lån).

De første fire huse er alle opført i mursten med næsten ens indvendig indretning.


I 1920´erne ejede foreningen et hus på Samsø. Men det blev ikke brugt ret meget - det lå for langt væk - og blev derfor solgt.


I perioden 1926 – 1950 ejede foreningen det charmerende stråtækte hus på Vej 7 nr. 1, lige over for ”Prik”. Huset hed ”Perm” (perm var en tjenstlig forkortelse for permission eller ferie). Huset var imidlertid meget vanskeligt at vedligeholde og blev solgt. 


I 1951 opførte foreningen i stedet to træhuse ”Telebo” og (et nyt) ”Perm” på hhv. Vej 7 nr. 4 og Vej 8 nr. 1 som umiddelbare naboer til ”Prik” og ”OK”.

I 1956 fik foreningen testamenteret et sommerhus ”Nordanhytten”, som lå i Ny Hammersholt syd for Hillerød.


Ny Hammersholt blev efterhånden en del af det ekspanderende Hillerød, og det var administrativt ubekvemt at have et hus, som lå for sig selv langt borte fra foreningens øvrige huse. Huset var heller ikke let at leje ud og blev derfor solgt i 1965. I stedet købte foreningen Vej 10 nr. 23, som nu bærer navnet ”Nordanhytten”.


De gamle stenhuse havde fra begyndelsen brændekomfurer og primuser i køkkenet. I stuen fandtes petroleumsovne. Og uden for selve huset stod en vandpumpe og et skur med gammeldags lokummer – et for kvinder og et for mænd.

I årenes løb er husene blevet moderniseret i det omfang og tempo, som økonomien har tilladt.


Alle huse har nu badeværelser med varmt og koldt, el-køkkener og el-varme. I 2005 blev husene suppleret med gæstehytter.

De fire stenhuse har i modsætning til træhusene brændeovne. I de to træhuse er der til gengæld etableret åbne køkken-stue-alrum.


Foreningens økonomi beror på kontingenter fra medlemmerne og lejeafgifter for brug af husene samt overskuddet af et byggelotteri [2]. Der modtages ikke løbende tilskud fra f.eks. TDC eller faglige organisationer.


På et eller andet tidspunkt i foreningens historie blev besluttet at ændre navnet til Foreningen Hovedtelegrafstationens Sommerhuse (Julespareforeningen af 1912).


Den 5. juni 2012 fejrede foreningen sit 100 års jubilæum med en godt besøgt reception for medlemmer og leverandører ved sommerhusene og efterfølgende en frokost på Restaurant Strandlyst. 

 

[1] + [2]  

Læs mere om juleopsparing og byggelodder på siden "Julespar & Lodder".